Hem > Sociala medier och kommunikation > Sluta kalla Twitter för socialt media – använd det istället!

Sluta kalla Twitter för socialt media – använd det istället!

Det är mycket ”sociala medier” även hösten 2009. Sätt upp det i rubriken på ett seminarium och man går ur huse för att få lyssna till det senaste.

Lite som prefixet ”e-” funkade framför vart och vartannat uttryck för 10 år sen.

Den 15 september hade jag förmånen att få prata om hur vi på Mälardalsrådet använt oss av sk sociala medier. Kvällen arrangerades av Företagarna i Stockholms län. Och mycket riktigt. Lokalen var knökafull. Arrangören slog publikrekord och luften var fylld av lika delar förvirring, nyfikenhet och skepsism.

I en uppmuntrande återkopppling skickade en av deltagarna länken till SvDs artikeln ”Sociala medier är bara till för de redan frälsta” apropå talet om att det var twitter som avgjorde det norska storingsvalet.

I artikeln påpekas att bloggar, twitter och andra micromedia bara når ”dom redan frälsta” och inte väljarna.

Själv undrar jag hur nån tror att man ska kunna vinna val om man inte organiserar och kommunicerar med och genom sina närmaste sympatisörer?! Här är ju twitter ett klockrent verktyg!

En sak som slog mig under kvällen hos Företagarna var hur missvisande begreppet ”sociala medier”. Som om all annan media skulle vara asocial? Ett mycket bättre uttryck är ”micro media”. Det sätter in begreppet/fenomenet i en tydligare kontrast till annan media. Nämligen mass-media.

Och med den uppdelningen blir det mycket mer begripligt för en företagare, förvaltningschef eller opinionsbildare kring vad man bör använda micro- respektive mass-media till.

Och inte minst. Hur de på bästa sätt kan komplettera varandra.

Twitter är för mig ett utmärkt exempel på ett micro-media som inte är det minsta socialt, men som rätt utnyttjat kan fungera som en utmärkt omvärldsbevakning och spridning av egna budskap och nyheter – små flöden.

På torsdag 24/9 presenterar Handelskammaren i Stockholms län en ”e-förvaltninsgsundersökning” som bland annat visar hur den offentliga sektorn utnyttjar sociala medier. ”Vilka twittrar i den offentliga sektorn?” frågar sig handelskammarens IT-expert Fredrik Sand och konstaterar att det ser lite olika ut.

Medan SCBs twitterkanal följs av 42 personer är det hela 1800 som följer MSBs flöde. Det kan vara en slump. Det kan också vara en order.

Men det kan också bero på att den ena aktören funderat över VAD dom ska ha twitter till, medan den andra gjort det som Roland-Philippe Kretzschmar från Hill&Knowlton sa den där kvällen hos Företagarna – det kan vara ”en konsult som sagt åt dom att dom måste vara på twitter”.

Rätt utnyttjat kan micro-media ge stora effekter och komplettera massmedia. Fel utnyttjat ger det ingenting.

Nu granskas och ifrågasätts ”nya och sociala medier” och det är bra. Frågan är vem som vågar ifrågasätta ”gammal massmedia”? Idag hade jag 7 (!) bilagor i mina morgontidningar…

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: