Hem > Uncategorized > Husby Marathon bryter mot mediabilden

Husby Marathon bryter mot mediabilden

Nervositeten är påtaglig. Dom flesta är debutanter och 21 kilomter på asfalt är en tuff utmaning för vem som helst. Det gäller, som i så många sammanhang, att hitta sitt eget tempo och sin egen målsättning.

Jag står och snackar med Feiroz, en av de ansvariga i gänget bakom Husby Marathon, ett gäng unversitetsstuderande och gymnasister som tillsammans tränat och peppat varandra inför Stockholms halvmarathon den 12 september.

Och dom har fått en hel del välförtjänt uppmärksamhet. Både DN och SvD uppmärksammade Husbylöparna inför loppet. Med rubriker av typen ”Unga söker styrka i halvmaran”.

För visst är vilket gäng som helst som väljer att satsa på halvmaran värda uppmärksamhet. Och inte minst om de flesta aldrig gjort det förut. Fast när jag visar tidningsartiklarna för min egen 18-åriga dotter så undrar hon lite frågande ”vad är det för speciellt med det då?”.

Och hon har ju egentligen helt rätt. Bara för att någon som ska springa ett lopp råkar ha postadress Husby så borde det ju inte ge rubriker i tidningarna. Men det gör det.

Mediebilden av Järvfältet är så präglad av svarta och negativa rubriker att de rosa och gröna t-tröjorna på gänget i Husby Marathon blir en nyhet bara i sig. Och Johan Danielsson, en annan av de ansvariga, medger att det är skönt att det för en gångs skull skrivs nåt positivt om Husby – och att så borde det vara jämnt.

Samtidigt är han glad att artiklarna inte kopplas ihop med en del av det bråk som också syns i media. ”Det var mest i början vi gjorde de kopplingarna. Det var enklare att få sponsorer och uppmärksamhet om vi pratade om att vi förebygger problem. Nu pratar vi hellre om våra framtidsplaner och vår löpning”.

Och sen ger dom sig iväg. Nån juridikstuderande, ett par KTH:are, ett par som just gått ut gymnasiet och nån som jobbar på en advokatfirma. Med lite olika målsättningar med själva loppet, men med siktet inställt på att göra sitt bästa.

Och det. Det är värt en applåd. Alldeles oavsett vilken stadsdel man råkar komma från.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: