Hem > kommuner och offentlig sektor > Kommuners framtid kräver mer en bara kärnverksamhet

Kommuners framtid kräver mer en bara kärnverksamhet

Ibland blir vissa begrepp så korrekta att man de inte går att ifrågasätta. Dessutom förutsätts alla veta vad man menar när man refererar till dem.

Kärnverksamhet är ett sånt ord. Speciellt kommunernas kärnverksamhet. Det är vård-skola-omsorg som skattebetalarnas pengar skall gå till. Inget annat. Så det så!

Senast i raden av politiska kommentarer är Malin Siwe som i en signerad ledare i DN den 18 augusti tycker att man bör ”skrota offentligt lullull”. Den här gången är det fortbildning och kompetensutveckling för kommunalt anställda som är i skottgluggen.

Och ämnet engagerar. På Timbros hemsida har man listat all massmedia och alla bloggar som kommenterat Thomas Idergards rapport ”Långt ifrån lagom” som han lanserade på DN-debatt den 6 augusti.

Listan är lång. Och det är inte så konstigt. Hur den kommunala sektorn sköter sin ekonomi är ju jätteviktigt. Både för välfärden och tillväxten.

Men att det enda sanna svaret skulle vara att ”skattepengar till allt utom vård, skola och omsorg” skulle vara fel, det har jag svårt att begripa.

Jag minns när Hans Ekström, kommunstyrelseordförande i Eskilstuna, medverkade på ett seminarium för att berätta hur det gick till när hans kommun gick från att vara en del av rost-Sverige till att bli ”årets tillväxtkommun 2007”. På frågan om han hade ett råd att komma med till andra kommunala företrädare, svarade Ekström: ”Skit i kärnverksamheten. Den kan vem som helst ta hand om. Funkar inte en entreprenör kan man alltid byta. Men Eskilstunas framtid, det är det bra kommunens ledning som kan ta ansvar för”.

Och sen hade han ett ganska trovärdigt resonemang om hur viktigt det är att Eskilstunaborna varit med och betalat både för fina stenlagda torg vid stationen (”kommunens entré”) och för den höga tåg-bron vid Södertälje syd.

För utan de satsningarna hade det sett mycket sämre ut för kommunens tillväxt och välfärd. Och för kärnverksamheten.

Självklart har Siwe, Idergard och alla andra som är kritiska till att kommuner först satsar friskt, och sedan ber staten om extra pengar, en poäng. Både offentliga och privata aktörer bör ju sköta sina affärer så att inte kunderna eller skattebetalarna blir lidande. Men att inte kommuner ska satsa på en ökad attraktionskraft (sektorer som kultur och fritid tycker Idergard att man kan lägga ner) eller på kompetensutveckling av sin personal tycker jag är mycket märkligt.

Malin Siwe tycker att offentligt anställda fortbildar sig för mycket. Tänk om det är tvärtom, att kompetensutvecklingen inom det privata näringslivet är för liten?

Annonser
 1. 20 augusti 2009 kl. 13:51

  Håller helt med om att kärnverksamhet är ett svårt ord för det är svårt att värja sig mot. Men är inte attraktionskraft samma sak?

  Jag håller med om att kommuner måste ha en bredare verksamhet än vård skola och omsorg. Men de måste prioritera också. Det kan ju inte vara så att de som slösar mycket sedan kompenseras med mer pengar. Det är ju ändå befolkningens pengar som borde gå till kompetensutveckling, ridläger, utflykter med barnbarn och allt annat som vi människor kan göra själva på eget initiativ.

  /Nils

  • perlagerstrommalardalsradet
   20 augusti 2009 kl. 14:08

   Självklart prioritera. Eller ”In sweden we have studycircles” som The Hives svarade när The Rolling Stone Magazine frågade varför det finns så många bra rockband från Sverige. Själv tycker jag att skattesubventionerad folkbildning riktad till arga unga män är bland det smartaste en kommun kan göra. Både för att spara pengar. Och för att öka attraktionskraften.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: