Hem > EU > Det finns faktiskt poänger med EU!

Det finns faktiskt poänger med EU!

Hade förmånen att få moderera statsrådsberedningens hearing om EUs Östersjöstrategi den 23 juni. Inbjudan gick ut med mycket kort varsel, men lokalen var full och talarlistan lång. 18 representanter från regioner, miljöorganistioner, forskningsinstiutut och statliga myndigheter ville ge sin syn på saken.

Ute sken solen och de flesta var nog ganska nöjda med att EU-minister Cecilia Malmström kortade av sitt anförande med 30 minuter så att hearingen gick lite fortare än planerat.

Men intresset var stort. Östersjön engagerar. Från Blekinge pratade folk från Baltic-Link Association, Karlskrona kommun och Regionförbundet om hur Blekinges position förändrats. Från att ha varit en sista utpost mot ett kallt och dött öst-europa, till att vara en viktig nod i en transportkorridor från Polen upp till den nordiska triangeln.

Blekingebornas problem nu, det är att många av oss andra fortfarande har kvar den mentala bilden av att Sverige bara hänger ihop med den västra delen av Europa…

EUs nya Östersjöstrategi bygger på fyra delar, där miljöfrågan är en del och tillväxten en annan. Staffan Danielsson från Greenpeace välkomnade EUs strategi och hoppades att den skulle ta död på ”sektorsförbannelsen”.

Men han menade också att Östersjöns sargade och känsliga eko-system, måste vara själva utgångspunkten för hela arbetet med utvecklingen av regionen. ”Vi kan inte förhandla med ett ekosystem. Vi kan bara förhandla med varandra”, som Åsa Andersson från WWF uttryckte saken. Klokt.

Och både hon och flera andra talare som pratat för miljöns bästa fick en hel del stöd i statssekreterare Maria Åsenius avslutande summering. Hon vittnade om att den svenska hållningen nog har haft just miljön som utgångspunkt, men att t.ex våra baltiska grannar – inte minst nu i den ekonomiska krisen – helst fokuserar på jobb och tillväxt.

Utmaningen för den svenska regeringen nu blir att som ordförande lyssna och väga in alla aspekter. Självklart hävdade både Cecilia Malmström och hennes satssekreterare att det inte finns några motsättningar mellan tuffa miljömål och en hållbar tillväxt.

Hoppas att dom inte bara har, utan också får rätt.

Hur som helst så gav hearingen mig en viktig insikt: Det finns faktiskt poänger med EU! Ingen av ödesfrågorna som måste lösas för att Östersjöregionen skall utvecklas och havmiljön må bra, kan fixas av ett enskilt land i regionen. Det behövs samarbete.

Men dessutom är det strategiskt viktigt att alla EUs medlemmar känner att Östersjön angår även dom. Östersjön är en del av EU. Och som Åsa Andersson från WWF konstaterade; ”miljön i Östersjön är ingen miljöfråga. Det är en fråga som främst påverkas av EUs fiskeri- och jordbrukspolitik. Alltså är Östersjön – en EU-fråga!”.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: