Hem > Almedalen, Citybanan, Stockholm-Mälarregionen > Hellre YIMBY än NIMBY!

Hellre YIMBY än NIMBY!

Två veckor kvar till Almedalen. Över 500 evemenag i kalendariet. Ett av dessa arrangeras av Mälardalsrådets partner Stockholmssoppan. Ett nätverk för fack- och arbetsgivarorganisationer i Stockholms län.

”Ut ur statsmaktens skugga” heter seminariet som med hjälp av historikern och skribenten Anders Johnson sätter fokus på hur motståndet mot olika typer av förändringar av stadsbilden har sett ut genom historien. Från byggandet av Norrbro på 1300-talet, fram till röda lakan vid Odenplan 2008.

I dagens SvD fortsätter serien Vår nya stadsbild med artikeln ”Striden om stadsbilden tar nya uttryck”. Där menar Fredric Bedoire, professor vid Konsthögskolans arkitekturskola att ”Stadsbyggande utan en aktiv opinon kan bära åt fanders”.

Så sant. Engagerade medborgare som med samhällsintresset och miljön för ögonen engagerar sig för och emot nya satsningar är aldrig fel. Tvärtom är det en förutsättning för att förändringarna skall landa rätt. Och artiklarna på svd.se vittnar om engagemang. I skrivande stund finns över 88 läsarkommentarer om artikeln om förtätning…

Men mycket av det motstånd som bromsat upp och hämmat utvecklingen är ju bara vanligt NIMBY-tjafs. ”Gärna ett nytt hus, ett nytt dagis, ett behandlingshem, en väg. Men INTE på min bakgård!”

Då är ju YIMBY-nätverket en betydligt roligare företeelse. Både för stadsutvecklingen och tonläget i debatten.

På seminariet i Almedalen kommer Anders Johnson berätta om motståndet mot byggandet av Norrbro, dragningen av vattenledningar mellan Stockholms innerstad och Södermalm och byggandet av Stockholms tunnelbana. Carl Cederschiöld kommer reflektera över varför Dennispaketet inte blev verklighet och Anna Lundgren, generalsekreterare på Mälardalsrådet blicka lite framåt.

Förmodligen kommer både NIMBY och YIMBY vara på plats i lokalen. Det är upplagt för debatt!

Annonser
  1. 13 juni 2009 kl. 15:14

    Hej Per. Tack för tipset. Jag kommer troligen själv befinna mig i Almedalen och det här seminariet verkar helt klart mycket intressant.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: