Hem > EU > Stärk demokratin – lägg ner Eu-valet!

Stärk demokratin – lägg ner Eu-valet!

Förra veckan dränktes man av val-propaganda. Den här veckan är det analyserna som sköljer över oss. Och om jag måste välja så är nog eftervalsdiskussionen att föredra. Hellre en dämpad och efterklok politiker än en hyperaktiv och desperat.

Själv har jag röstat i alla Eu-val vi har haft. På tre olika partier dessutom. Varje gång har jag letat och hittat perrsoner som jag tror kan göra nytta nere i EU-parlamentet.

Och ändå tycker jag att hela EU-valet borde läggas ner.

Det som på allvar skulle få oss europeiska väljare att känna att vi är en del av Europa är att låta resultatet i respektive parlamentsval också bli resultatet till EU-parlamentet. Om det nu är så att 60% av alla kommunala beslut i vårt land påverkas av EUs lagstiftning, och nästan allt vår egen riksdag gör också måste ta hänsyn till EU, varför inte göra riksdags- och kommunalvalen till europaval?

Först då skulle ju våra svenska partier tvingas göra ”EU-frågan” till en prioriterad del av politiken. Sluta skicka avpolleterade politiker till Bryssel. Sluta taktisera om vilka frågor som lyfts upp. Leva som man lär när man försöker tala om för oss väljare att ”frukt är också godis!”. Jag menar ”EU är visst viktigt!”.

En annan avart är annars att göra som på Öland och i Avesta. Köra kommunala folkomröstningar samtidigt. Då masar sig iaf 48% (i Avesta) 60% och (i Mörbylånga)till vallokalerna. Och röstar för tågstopp och mot kommunsammanslagning. Två frågor som väl rimligen inte har nånting med det framtida europas utveckling att göra?

Men framförallt skulle en sammanslagning av valen stärka demokratin. Med ökad respekt för väljarna, skulle också respekten för politiken och demokratin öka. Med färre Pirat- och Kalle Anka partier. Och förhoppningsvis mindre av extremism och främlingsfientlighet.

Lyssnade på radions korrespondenter från andra europeiska länder i P1. Och en trend är tydlig: det europeiska folket röstar inte på samma politiker som man valt för att styra sitt eget land. Man röstar på vad som helst.

2014 är det både riksdagsval och val till EU-parlamentet. Tänk om det också blev samma sak! Då skulle jag både känna mig som västmanlänning, svensk och – ja europé!

Annonser
Kategorier:EU Taggar:, , ,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: