Hem > Uncategorized > Med tävlingsmänniskor i ledningen ingen hållbarhet

Med tävlingsmänniskor i ledningen ingen hållbarhet

Var på mingel med Kairos Futures Agora-nätverk igårkväll. Med den lite överdramatiska vinjetten ”Kairos future exploration center” fick ett 20-tal deltagare från företag och organisationer lyssna till Annika Tibblin, leg. psykolog och symbolterapeut och hennes tankar om ”Betydelsen av sociala relationer och känslomässig anknytning för välbefinnande, framgång och en hållbar utveckling inom företag och organisationer.”

Hej och hå tänkte jag och satte mig långt bak i lokalen.

Men Annika Tibblins föredrag, som nog var anpassat för dubbelt så lång tid som hon hade på sig,väckte en hel del tankar. Inte minst om den typ av ledarskap som vår företags- och organisationskultur föder fram – och hur det sabbar våra möjligheter att skapa långsiktig hållbarhet.

Tibblin refererade till anknytningsteorin som i korthet går ut på att den som har trygga anknytningar till sina föräldrar blir trygg. Den som saknar det blir otrygg. Och att den som saknar grundtrygghet försöker istället kompensera det med framgång, prylar och pengar.

Det handlar i grunden om å ena sidan självkänsla. Å andra sidan självförtroende.

Nån sa nyligen att ”politiker är tävlingsmänniskor utan bollsinne”. Sanningen är nog den att både landslag, företag, partier och supermakter leds av renodlade tävlingsmänniskor. Man kommer liksom inte till toppen utan ett visst mått av tävlingsinstikt, vassa armbågar, tunnelseende och själv-fokusering.

Sen gör det ju inget om man dessutom gör sig bra från scenen, sjunger som en gud eller orkar träna dubbelt så mycket som motståndarna.

Annika Tibblin pratade mycket om ekologisk och social hållbarhet. Om att vi konsumerar fyra jordklot ungefär. Om att primitiva grupper av naturbefolkningar lever i harmoni med naturen.

Själv funderar jag på om vi överhuvudtaget kan skapa ekologisk hållbarhet så länge företag, partier, städer och länder leds av människor som måste vinna till varje pris. När alla ska bli ”världsklass”, ”världsledande” och ”ta nya marknader”.

Det känns väl som om hoppet står till green och clean tech. Att ”vara bäst” inte innebär ”sälja mest” eller ”bygga störst”, utan smartast.

Imorgon är det nationaldag. Semi i franska öppna och landskamp mot Danmark. Och förutom att tokheja på de extrema tävlingsmänniskorna Söderling och Zlatan så får man väl vifta lite med flaggan även för Sweden Green tech building! Heja!

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: