Hem > EU, Stockholm-Mälarregionen > Egen kompetensförsörjning bättre än EU-miljoner

Egen kompetensförsörjning bättre än EU-miljoner

Var på info-möte med Central Baltic, ett så kallat Interreg IV program som med EU-medel skall stimulera samarbete och regional utveckling över nationsgränser.

Massor av sköna EU-miljoner finns att söka. Sammanlagt 96 miljoner Euro fram till 2013. Problemet är att alldeles för få verkar bry sig. Eller har tid. Hur som helst så finns det inte ansökningar så att det räcker. Trots lågkonjunktur och kris. Eller kanske på grund av?

”Jag tror att många går på knäna nu” sa en av de rutinerade medarbetarna på Stockholms regionens europakommitté SEU . I slimmade organisationer, med mycket att göra, finns helt enkelt inte resurser att hämta hem pengarna.

Samma sak stod att läsa i ett nyhetsklipp från Regionförbundet Sörmland idag. ”Vi är dåliga på att söka pengar”, säger Iha Frykman (M) från Eskilstuna i ett inslag i SR P4

Ett par funderingar dyker upp. Antingen är det bara bra att vi inte prioriterar EU-bidrag. Vi klarar oss ändå. Skapar tillväxt på egna meriter. Eller också är det riktigt korkat. Vi missar mängder av EU-medel som hade kunnat få igång intressant utvecklingsarbete på mängder av håll runt Östersjön och i vår egen region.

Nu ska Regionförbundet Sörmland försöka samordna och inspirera till att få fler att söka pengar. Samma sak gör sekretariatet på Central Baltic. ”Jag åker runt överallt, och pratar om det här”, säger Annika Claesson, info point manager i Stockholm.

På det sk Stockholmsmötet i Stockholms stadshus igår pratades det tillväxt hela tiden. Men där var det kompetensförsörjningen som stod i fokus, inte EU-bidragen.

Förmodligen ett hälsotecken…

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: